LEDE for WR841N v13/WR840N v4

Этот пост на русском языке

Damn. I just wanted to start a blog and left it alone after the introduction post. It’s time to return.

TP-Link continues to migrate onto the new Mediatek chipsets. They’ve released new versions of two popular routers recently: WR841N and WR840N.

Some guy called svobodavac made a patch for wr840n v4 initial support by LEDE. That pull request was declined by LEDE and was temporary closed.

Unfortunately, the mt76 wireless open-source driver is not able to provide a stable wireless connection. With this driver I had continuous disconnects, missing beacons, packet loses, low power signal (this was fixed with new EEPROM location in dts). I don’t know if it works or not properly for all mt76xx devices or just mt7603.

So I decided to build LEDE with a proprietary MTK driver.

Continue reading LEDE for WR841N v13/WR840N v4

LEDE для WR841N v13/WR840N v4

This post in English

Вот так всегда. Хотел начать писать в блог и забросил его, написав вступительный пост. Пора исправляться.

TP-Link продолжает потихоньку мигрировать на новые чипсеты от Mediatek. На этот раз компания выпустила новые версии популярных роутеров WR841N и WR840N.

Человек с ником svobodavac сделал начальную поддержку роутера wr840n v4. Pull request на данный момент не принят в LEDE и временно закрыт.

К сожалению, open source драйвер для Wi-Fi чипа (mt76) на данный момент ведёт себя не очень адекватно. Постоянные дисконнекты, игнорирование beacons прямо в момент передачи трафика, потери пакетов, низкая мощность сигнала (это удалось исправить прописав правильное расположение EEPROM в dts). Мне не удалось понять масштаб проблемы (касается ли это только тплинков или это общая проблема всех mt76xx-устройств).

Поэтому было решено собрать LEDE с проприетарным драйвером от MTK.

Continue reading LEDE для WR841N v13/WR840N v4